Yayında
Hız, frekans, güç, basınç, akım ve gerilim gibi değerleri istenen ölçüde sabit tutmaya yarayan regülatörler, otomobil sanayinde en çok kullanılan elemanlardandır. Üretim esnasında yaptığı görevler baz alınarak ve çalışma prensiplerine göre değişkenlik gösteren regülatörler, kullanım amaçlarına göre A tipi regülatörler, B tipi regülatörler, C tipi regülatörler olarak adlandırılmaktadır.
Otomobilde yaptığı görevlere göre farklı isimlendirilen regülatörler, istenen değerleri stabil ölçülerde tutmaya yarar. Örneğin bir hortumdan geçen akışkanın basıncını istenen değerde tutar.
Regülatörler ile çok karıştırılan bir diğer ekipman da emniyet elemanlarıdır. Regülatörlerler akım, basınç, güç, frekans gibi değerleri sabit tutarken, emniyet elemanları da regülatörlerin kullanılmadığı durumlarda devreye girerler. C tipi regülatörler, sahip oldukları elektronik veya mekanik devrelerde özel izolasyon malzemesi kaplandığından vibrasyon veya nemden etkilenmezler.
Diğer regülatör tiplerinden farklı olarak C tipi regülatörler, alternatör alan sargısına pozitif enerjinin dolaylı olarak değil, direk olarak ulaşmasını sağlarlar. Bunun yanı sıra C tipi regülatörler, regülatör çıkışındaki güç transistor ü, o esnadaki şartlara uygun olan ideal frekansta negatif enerji alan sargısı, zıt kutba ulaşmasını sağlar. Regülatör sistemindeki alan sargısı yanındaki yüksek voltaj diyodu, alan sargısında kısmen meydana gelebilecek olan voltaj sıçramalarına imkan vermemektedir. Otomobil teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte A tipi regülatörler, B tipi regülatörler ve C tipi regülatörler otomatik ve elektronik devre elamanı olarak tanımlanabilmektedir