Yayında
Elektrik devrelerinde, akımın ve voltajın yolunu kapatıp açarak, sistemin çalışma mantığını düzenler. Çalışma prensibi olarak röle, elektromanyetik bobin veya bobini hareket ettiren kol ve kola bağlı olan düzeneğin kapalı kutu biçimini alır. Röleler kullanım alanlarına ve çalışma prensiplerine göre farklı şekillerde adlandırılırlar. İlk hareket, akım, güç, manyetik ters akım gibi onlarca çeşidi vardır. Ani etkili röleler, akımın ya da voltajın belirli bir değere ulaşması için kullanılırlar.
Diferansiyel röle iki akım değeri arasında çalışmaktadır ve belirli süre bekleme olduktan sonra gecikmeli röle ismini alır. Modern otomasyon sistemlerinde de sıklıkla kullanılan elemanlardan olan röle, demir yolu sistemleri, telefon sistemleri gibi sistemler genel olarak röle düzenine dayandırılmaktadır.
Far rölesi de otomotiv sektöründe ihtiyaç duyulan elemanlardandır. Far rölesi ambalaj içerisinde birbirinden bağımsız iki röleden oluşmaktadır. Far rölesi, korna tesisatlarında da kullanılmaktadır. Araçlarda ideal far aydınlatması için gerekli elemanlardan birisidir.
12V ve 24V olarak üretilen çok amaçlı röle korna tesisatlarında kullanıldığı gibi, bağlantı kolaylığı sağlamak için de kullanılmaktadır. Çok amaçlı röle, aracın her sisteminde nem, vibrasyon ve dış etkenlerden bağımsız olarak çalışmaktadır.
Otomobil sistemlerinde çok amaçlı olarak kullanılabilen röleler, yüzlerce çeşide sahiptir. Mini röle, far rölesi, enjektör soğutmalı benzin pompası zaman rölesi, uğurlama karşılama rölesi, gecikmeli iç aydınlatma rölesi, gündüz far rölesi gibi çeşitleri vardır